Image

Udělej něco pro druhé

Denně jsme součástí tisíců životů. Vozíme milióny příběhů a rozhodli jsme se přinášet více radosti do těch méně veselých. Toto byla slova, která uvedla první ročník Tyrkysové sbírky. Letos tomu nebude jinak a ve spolupráci s Nadačním fondem KŘÍDLENÍ opět uděláme vše proto, abychom přivezli radost těm, kteří ji potřebují.

“Tyrkysovou proti šedi”
#tyrkysovasbirka #křídlení #tyrkysOVA #oDPOvědnost #poDPOra

Tyrkysová vozidla jsou symbolem nového přístupu k cestujícím, a proto se tyrkysová barva stává i symbolem naší společenské odpovědnosti. Tyrkysová sbírka je hlavním pilířem dobročinných aktivit Dopravního podniku Ostrava a podtrhuje naši účast v příbězích, které dennodenně spoluvytváříme.

  • Jak můžu pomoci?

    Pokud Vás osloví některý z níže uvedených projektů, máte několik možností jak jej finančně podpořit:

    Tyrkysová jízdenka Zakoupením unikátní jízdenky v aplikaci MojeDPO za 50 Kč. Celá částka poputuje na transparentní účet Nadačního fondu Křídlení. Jízdenka je přestupní, 45minutová a platí ve spojích DPO.

    QR platba – zapněte Vaši bankovní aplikaci, načtěte QR platbu a dále pokračujte jako s Vaší běžnou platbou. Navrhovaná výše příspěvku je 300 Kč, ale lze ji jednoduše změnit.

    Bankovní převod na transparentní účet 2400680446/2010.

    Příspěvek do kasičky dobrovolnickým týmům, které potkáte ve vozidlech a na zastávkách MHD.

    Osobní návštěva Zákaznického centra Dopravního podniku Ostrava během listopadu a vhození příspěvku do kasičky. Adresa a otevírací doba zákaznického centra.

  • Jak se stát dobrovolníkem?

    Pokud se chcete zapojit jako dobrovolník, oslovte organizaci S.T.O.P., z.s., která se organizací dobrovolnické pomoci na sbírce zabývá. Stačí vyplnit elektronický dotazník a zástupce S.T.O.P. s Vámi domluví vše podstatné. Děkujeme :)

  • Jak poznám dobrovolníka sbírky?

    Velmi nám záleží na důvěře, kterou do nás budete v průběhu Tyrkysové sbírky vkládat. Tyrkysovou sbírku zaštiťuje Nadační fond KŘÍDLENÍ a sbírka je řádně registrována. Vaše příspěvky jsou vybírány do certifikovaných a zapečetěných kasiček. Dobrovolník Tyrkysové sbírky má oznáček s nápisem „Dobrovolník“, který doplňuje páska na ruce.

  • Slavnostní vyhlášení vybrané částky

    Vyhlášení částky vybrané v průběhu Tyrkysové sbírky Dopravního podniku Ostrava proběhne v pátek 2. prosince 2022 v Galerii Plato na akci Advent plný křídlení, kde proběhne i dobročinný vánoční jarmark a koncert zpěvačky Kaczi.

Image
QR platba
navrhovaná výše příspěvku je 300 Kč

Tyrkysová sbírka je v plném proudu!

3. prosince 2022

Stovky cestujících Dopravního podniku Ostrava (DPO) se zapojily do projektu TyryksOVA!!! sbírka a příspěvkem podpořily neziskovky spjaté s regionem. 150 tisíc korun, výtěžek letošní sbírky, poputuje skrze nadační fond KŘÍDLENÍ na celkem šest projektů. Je mezi nimi i komunitní dílna spolku Mamiko, kde šijí předčasně narozeným dětem kojenecké vybavení a potřebují novou šicí dílnu. TyrkysOVA!!! sbírka letos probíhala od 25. do 30. listopadu 2022.

Příspěvky vybírali dobrovolníci s kasičkami přímo ve vozech MHD. Jedna kasička byla umístněná i v novém zákaznickém centru DPO na ulici Poděbradova. Přispívat na Tyrkysovou sbírku mohli cestující i prostřednictvím Tyrkysové jízdenky v mobilní aplikaci MojeDPO. Za tuto jízdenku zaplatí pasažéři 50 Kč, přičemž celá tato částka jde na transparentní účet nadačního fondu KŘÍDLENÍ. Takto pomoci mohou zájemci celoročně.

„Děkujeme všem cestujícím, kteří se letos do Tyrkysové sbírky zapojili. Těší nás a vážíme si toho, že i v dnešní nelehké době našli prostor pomáhat potřebným. Letošní 5. ročník Tyrkysové sbírky odstartovala minulý týden jízda naší vánoční tramvají, která bude v provozu i nadále a doufáme, že v ulicích potěší nejen cestující, ale i všechny obyvatele Ostravy. Šanci svézt se naší „vánočkou“ má každý až do konce ledna 2023,“ uvádí Daniel Morys, předseda představenstva a generální ředitel DPO.

„Děkujeme všem, kteří přispěli, zejména Dopravnímu podniku Ostrava, který je již popáté našim partnerem. Dobro nejde dělat jinak, než osobně. Jsme rádi a cítíme vděčnost, že letos křidla nad Ostravou díky mnoha lidem umožní podporu tam, kde je zapotřebí. Okřídlené schodiště pro studenta Jakuba ze Střední školy techniky a služeb Karviná nebo příspěvek na vybudování funkční zahrady pro mentálně postižené klienty Denního stacionáře ŽEBŘÍK o.p.s. v Ostravě-Svinově. Všechny konkrétní projekty, které chceme výtěžkem sbírky podpořit, najdou zájemci na www.kridleni.cz. Děkujeme všem, kteří v tom opět lítají s námi!“doplňuje Lucie Houthoofdtová, zakladatelka nadačního fondu KŘÍDLENÍ.

Vyhlášení výsledků Tyrkysové sbírky proběhlo 2. prosince 2022 v galerii Plato Bauhaus v Ostravě v rámci festivalu dobročinnosti Advent plný KŘÍDLENÍ 2022 za podpory vedení města a dalších partnerů.

  • foto

Spouštíme Dobrobazárek

28. listopadu 2022

Po Dobrotách pro Tyrkysovou sbírku se letošní ročník neobejde ani bez již tradičního Dobrobazárku. Zaměstnanci DPO donesli ze svých domácností věci, které jim již neslouží, ale mohly by stále dělat radost v novém domově. K prodeji je řada knih, šperků, dětských hraček a oblečení, dekorací a mnoho dalšího. Celý výtěžek putuje opět Tyrkysové sbírce.

  • foto
  • foto
  • foto

Tyrkysová sbírka je v plném proudu!

28. listopadu 2022

Těsně před prvním adventním víkendem vyjela naše letošní vánoční tramvaj na svou vůbec první jízdu, a to rovnou jako Okřídlená v rámci Tyrkysové sbírky! Ve speciálně vánočně nazdobeném voze si cestující mohli poslechnout živé vystoupení zpěvačky Kaczi, zazpívat si společně vánoční písně a přispět do naší Tyrkysové sbírky dobrovolníkům.

  • foto

Okřídlená jízda

25. listopadu 2022

Těsně před prvním adventním víkendem vyjela naše letošní vánoční tramvaj na svou vůbec první jízdu, a to rovnou jako Okřídlená v rámci Tyrkysové sbírky! Ve speciálně vánočně nazdobeném voze si cestující mohli poslechnout živé vystoupení zpěvačky Kaczi, zazpívat si společně vánoční písně a přispět do naší Tyrkysové sbírky dobrovolníkům.

  • foto
  • foto

Tyrkysové dobroty v DPO již popáté

24. listopadu 2022

Ani tento ročník Tyrkysové sbírky se neobešel bez oblíbené doprovodné aktivity, a sice Tyrkysových dobrot. Zaměstnanci DPO každý rok přispějí prostřednictvím svých kulinářských výtvorů, které jsou poté po celý den (nebo do vyjezení zásob) k zakoupení pro všechny hladové a mlsné kolegy. Celý výtěžek z akce putuje rovnou do kasičky Nadačního fondu KŘÍDLENÍ.

  • foto
  • foto
  • foto
  • foto

Tyrkysová sbírka zahájena!

21. listopadu 2022

Kasička je na svém místě – Tyrkysová sbírka budiž oficiálně zahájena! Od dnešního dne je možné přispívat na 6 vybraných projektů přímo na našem Zákaznickém centru, nyní již opět na ulici Poděbradova. Návštěvníci naší prodejny mohou pro tento účel využít kasičku nebo načíst QR kód a přispět do sbírky libovolnou částku jednoduše a bezhotovostně.

  • foto

V sezóně 2021/22 jste podpořili 9 projektů částkou 370 tisíc korun. Děkujeme.

Společně se nám podařilo částkou 370 000 Kč podpořit všech 9 výjimečných neziskových projektů, které v sezóně 2021/22 vytvořily spolupracující křídlící kruh. Smyslem této spolupráce nad rámec finanční podpory je podporující síť, která generuje kreativní nápady, nové příležitosti a společenskou všímavost.

DĚKUJEME!

OrganizaceNázev projektuClaim projektuČástka
Mamiko z.s.RUCE pro MamikoRuce pro předčasně narozená miminka… pečující, hřejivé a pomocné50 000 Kč
Divotvůrna Kopřivnice, z. s.Byliny pro DUŠIPřírodní terapií na cestě k sobě50 000 Kč
Terapie s úsměvem, z.s.OÁZA pro lidi a koněLéčivé místo pro lidi a koně v souladu s přírodou 50 000 Kč
S.T.O.P., z.s.SUPER DOBROvolníkJestli chceš zlepšit svět, podívej se na sebe a něco změň30 000 Kč
Spolek V Koruně stromu, z.s.Zámecká STUDÁNKA ožíváSkrze vodu ožívají tradice a komunita pro všechny z nás25 000 Kč
MENTAL CAFÉ z.s.Kavárna pod STANEMAť nám ani vám nekape do kafe15 000 Kč
OVAHELP - Centrum pomoci onkologickým pacientům, z.s.Z maminčina DENÍKUDeník na cestu uzdravení pro ty, kteří vnímají nemoc jako novou šanci50 000 Kč
Armáda spásy v České republice z.s.ADELANTE světZe života pod mostem na lavičku pod stromem50 000 Kč
Colliery SRDCEM z.s.SRDCE na pravém Přidej se i TY - má to smysl!50 000 Kč

Výsledek čtvrtého ročníku Tyrkysové sbírky DPO: 150 tisíc korun pro potřebné

Předávání šeku 2021

TyrkysOVA!!! sbírka přinesla za celou dobu své existence již 550 tis. korun. I loňský ročník byl mimořádný v solidaritě cestujících Dopravního podniku Ostrava (DPO). Zapojili se v týdnu od 15. do 19. listopadu 2021 prostřednictvím finančních darů do kasiček, které měli dobrovolníci v dopravních prostředcích DPO a na zastávkách MHD v Ostravě. Cestující mohli přispívat i koupí unikátních Tyrkysových jízdenek v mobilní aplikaci MojeDPO. Speciální Tyrkysová jízdenka v ceně 50 korun je k dispozici celoročně. Peníze putovaly na transparentní účet Nadačního fondu KŘÍDLENÍ a pomohly místním neziskovkám.

Pro jaké konkrétní neziskové organizace se letos peníze vybíraly najdete níže

Tyrkysová jízdenka

Udělej něco pro druhé!

Díky unikátní jízdence v mobilní aplikaci MojeDPO, která vznikla ve spolupráci Dopravního podniku Ostrava, Statutárního města Ostrava a Nadačního fondu Křídlení, můžete doslova jet na pomoc místním neziskovým organizacím. Za tuto jízdenku zaplatíte 50 Kč, přičemž celá tato částka poputuje na transparentní účet Nadačního fondu Křídlení.

Jízdenka je přestupní, 45minutová a platí ve spojích DPO.

image

Pro koho v roce 2022 vybíráme

Image
KŘÍDLENÍ nadační fond
 

Projekt: Skládáme se na křídla /23

Podrobněji →
Mamiko z.s.
 

Projekt: DOBROdílna /23

Podrobněji →
Na druhý břeh z.s.
 

Projekt: Vzpomínky pod Lysou /23

Podrobněji →
Žebřík o.p.s.
 

Projekt: Zahrada pro kmenovou duši /23

Podrobněji →
Střední škola techniky a služeb Karviná
 

Projekt: Okřídlené schodiště /23

Podrobněji →
EUROTOPIA.CZ, o.p.s.
 

Projekt: Naděje mezi paragrafy /23

Podrobněji →

Harmonogram sbírky

21. listopadu 2022 

zahájení Tyrkysové sbírky 2022. Příspěvky je možné darovat do kasičky umístěné v Zákaznickém centru Dopravního podniku Ostrava.

25. listopadu 2022

do ostravských ulic vyjíždí „Okřídlená“ tramvaj s dobrovolníky.
JÍZDNÍ ŘÁD: ranní částodpolední část

28. – 30. listopadu 2022

tyrkysová sbírka, dobrovolníky potkáte v našich dopravních prostředcích a v ulicích Ostravy.

2. prosince 2022

slavnostní vyhlášení vybrané částky na akci „Advent plný křídlení“ v galerii Plato.

Doprovodné akce Tyrkysové sbírky

1. července 2022
Křídla nad Lysou
18. listopadu 2022
Křídla nad Javorovým - 17:30 h koncert Kaczi
24. listopadu 2022
Dobroty pro Tyrkysovou sbírku
28. – 30. listopadu 2022
Dobrobazárek
2. prosince 2022
Dobročinný vánoční jarmark a koncert Kaczi na akci Advent plný křídlení v Galerii Plato