background
Image

Udělej něco pro druhé

Denně jsme součástí tisíců životů. Vozíme milióny příběhů a rozhodli jsme se přinášet více radosti do těch méně veselých. Toto byla slova, která uvedla první ročník Tyrkysové sbírky. Letos tomu nebude jinak a ve spolupráci s Nadačním fondem KŘÍDLENÍ opět uděláme vše proto, abychom přivezli radost těm, kteří ji potřebují.

Stejně jako naše vozidla proudí celou Ostravou, chceme se i my přiblížit s pomocí co nejvíce lidem. Proto také v letošním roce, společně s Nadačním fondem KŘÍDLENÍ, pořádáme už čtvrtý ročník veřejné sbírky na podporu místních neziskových organizací. Hlavní roli v našem společném příběhu má opět odpovědné chování, ochota a vstřícnost.

“Tyrkysovou proti šedi”
#tyrkysovasbirka #křídlení #tyrkysOVA #oDPOvědnost #poDPOra

Tyrkysová vozidla jsou symbolem nového přístupu k cestujícím, a proto se tyrkysová barva stává i symbolem naší společenské odpovědnosti. Tyrkysová sbírka je hlavním pilířem dobročinných aktivit Dopravního podniku Ostrava a podtrhuje naši účast v příbězích, které dennodenně spoluvytváříme.

  • Jak můžu pomoci?

    Pokud Vás osloví některý z níže uvedených projektů, máte několik možností jak jej finančně podpořit:

    Tyrkysová jízdenka Zakoupením unikátní jízdenky v aplikaci MojeDPO za 50 Kč. Celá částka poputuje na transparentní účet Nadačního fondu Křídlení. Jízdenka je přestupní, 45minutová a platí ve spojích DPO.

    QR platba – zapněte Vaši bankovní aplikaci, načtěte QR platbu a dále pokračujte jako s Vaší běžnou platbou. Navrhovaná výše příspěvku je 100 Kč.

    Bankovní převod na transparentní účet 2400680446/2010.

    Příspěvek do kasičky dobrovolnickým týmům, které potkáte ve vozidlech a na zastávkách MHD.

    Osobní návštěva Zákaznického centra Dopravního podniku Ostrava během listopadu a vhození příspěvku do kasičky. Adresa a otevírací doba zákaznického centra.

  • Jak se stát dobrovolníkem?

    Pokud se chcete zapojit jako dobrovolník, oslovte organizaci S.T.O.P., z.s., která se organizací dobrovolnické pomoci na sbírce zabývá. Stačí vyplnit elektronický formulář a zástupce S.T.O.P. s Vámi domluví vše podstatné. Děkujeme :)

  • Jak poznám dobrovolníka sbírky?

    Velmi nám záleží na důvěře, kterou do nás budete v průběhu Tyrkysové sbírky vkládat. Tyrkysovou sbírku zaštiťuje Nadační fond KŘÍDLENÍ a sbírka je řádně registrována. Vaše příspěvky jsou vybírány do certifikovaných a zapečetěných kasiček. Dobrovolník Tyrkysové sbírky má oznáček s nápisem „Dobrovolník“, který doplňuje páska na ruce.

  • Slavnostní vyhlášení vybrané částky

    Vyhlášení částky vybrané v průběhu Tyrkysové sbírky Dopravního podniku Ostrava proběhne ve čtvrtek 25. listopadu 2021 v Českém rozhlase na slavnostním koncertu „Křidlení“.

Image
QR platba
navrhovaná výše příspěvku je 100 Kč

V sezóně 2021/22 jste podpořili 9 projektů částkou 370 tisíc korun. Děkujeme.

Společně se nám podařilo částkou 370 000 Kč podpořit všech 9 výjimečných neziskových projektů, které v sezóně 2021/22 vytvořily spolupracující křídlící kruh. Smyslem této spolupráce nad rámec finanční podpory je podporující síť, která generuje kreativní nápady, nové příležitosti a společenskou všímavost.

DĚKUJEME!

OrganizaceNázev projektuClaim projektuČástka
Mamiko z.s.RUCE pro MamikoRuce pro předčasně narozená miminka… pečující, hřejivé a pomocné50 000 Kč
Divotvůrna Kopřivnice, z. s.Byliny pro DUŠIPřírodní terapií na cestě k sobě50 000 Kč
Terapie s úsměvem, z.s.OÁZA pro lidi a koněLéčivé místo pro lidi a koně v souladu s přírodou 50 000 Kč
S.T.O.P., z.s.SUPER DOBROvolníkJestli chceš zlepšit svět, podívej se na sebe a něco změň30 000 Kč
Spolek V Koruně stromu, z.s.Zámecká STUDÁNKA ožíváSkrze vodu ožívají tradice a komunita pro všechny z nás25 000 Kč
MENTAL CAFÉ z.s.Kavárna pod STANEMAť nám ani vám nekape do kafe15 000 Kč
OVAHELP - Centrum pomoci onkologickým pacientům, z.s.Z maminčina DENÍKUDeník na cestu uzdravení pro ty, kteří vnímají nemoc jako novou šanci50 000 Kč
Armáda spásy v České republice z.s.ADELANTE světZe života pod mostem na lavičku pod stromem50 000 Kč
Colliery SRDCEM z.s.SRDCE na pravém Přidej se i TY - má to smysl!50 000 Kč

Výsledek čtvrtého ročníku Tyrkysové sbírky DPO: 150 tisíc korun pro potřebné

Předávání šeku 2021

TyrkysOVA!!! sbírka přinesla za celou dobu své existence již 550 tis. korun. I letošní ročník byl mimořádný v solidaritě cestujících Dopravního podniku Ostrava (DPO). Zapojili se v týdnu od 15. do 19. listopadu 2021 prostřednictvím finančních darů do kasiček, které měli dobrovolníci v dopravních prostředcích DPO a na zastávkách MHD v Ostravě. Cestující mohli přispívat i koupí unikátních Tyrkysových jízdenek v mobilní aplikaci MojeDPO. Speciální Tyrkysová jízdenka v ceně 50 korun je k dispozici celoročně. Peníze poputují na transparentní účet Nadačního fondu KŘÍDLENÍ a pomohou místním neziskovkám.

Slavnostní vyhlášení vybrané částky proběhlo 25. listopadu 2021 na akci Advent plný KŘÍDLENÍ. V minulých letech se povedlo za vybrané peníze podpořit například aktivity pro seniory nebo autistické děti.

„Děkujeme všem našim cestujícím i zaměstnancům, kteří se letos do sbírky zapojili. Poděkování patří také městu Ostrava, které sbírku již tradičně podporuje. Jsme rádi, že se Tyrkysová sbírka stala každoroční součástí adventního času v Ostravě a že slouží spoustě úžasným projektům. Letošní ročník byl již čtvrtý v pořadí a doufáme, že půjde o mnohaletou tradici,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva DPO Daniel Morys.

„Stejně tak jako se tyrkysová barva, barva štěstí a ochrany, stala pevnou součástí našeho dopravního podniku i vizuálu celého města, věřím, že se i Tyrkysová sbírka stala pevnou součástí dobročinnosti v Ostravě. Není to zdaleka jediný takový projekt, výjimečný je ale v tom, že v rámci sítě DPO zapojujeme jeho vozový park i zastávky a sbírka je tak hodně vidět. Vážím si, že Ostravané i v této nelehké době ukázali, že mají srdce otevřená a aktivně se do sbírky zapojili,“ doplňuje Tomáš Macura, primátor města Ostravy.

„V těchto dnech je velmi cenné to, co lidi spojuje. Moc proto děkujeme za podporu DPO, Statutárnímu městu Ostrava a občanskému sdružení S.T.O.P. Díky patří cestujícím stejně jako dobrovolníkům, letos nejvíce z řad studentů. Podpora půjde na devět projektů místních neziskovek, jsou pestré a všechny smysluplné. TyrkysOVA!!! sbírka i jízdenka jsou výjimečné záležitosti, které žádné jiné město nemá. Vytváří prostor pro dobro,“ uvedla Lucie Houthoofdtová z Nadačního fondu Křídlení.

Pro jaké konkrétní neziskové organizace se letos peníze vybíraly najdete níže

Dobrovolníci Tyrkysové sbírky ve vozidlech MHD

19. listopadu 2021

Cestující mohli Tyrkysovou sbírku podpořit příspěvkem i rovnou ve vozidlech MHD, a to do kasiček našich dobrovolníků v týdnu od 15. do 19. listopadu. Všem dobrovolníkům a dárcům moc děkujeme!

  • foto
  • foto
  • foto

Jízda doubledeckeru pro Tyrkysovou sbírku

12. listopadu 2021

V pátek 12. listopadu vyrazil do ulic speciální Okřídlený doubledecker. Vyzdobeným doubledeckerem se cestující mohli svézt ráno či v odpoledních hodinách. Ve voze s námi jeli také dobrovolníci Tyrkysové sbírky s kasičkami, do kterých mohli zájemci přispět na podporu místních neziskových organizací. Během jízdy také nechyběla řada zajímavých hostů, jako například primátor města Ostravy nebo členové Baníku Ostrava.

  • foto
  • foto
  • foto
  • foto

Dobrobazárek

12. listopadu 2021

Druhou firemní akcí, kterou uspořádali zaměstnanci Dopravního podniku Ostrava, byl „Dobrobazárek pro Tyrkysovou sbírku“. Dobrovolníci mohli donést věci, které už jim doma neslouží a dát jim tak šanci na nový domov. Celý výtěžek tohoto samoobslužného bazárku navíc také putoval přímo do kasičky na podporu Tyrkysové sbírky.

  • foto
  • foto
  • foto
  • foto
  • foto

Dobroty pro Tyrkysovou sbírku

11. listopadu 2021

Zaměstnanci Dopravního podniku Ostrava ve čtvrtek 11. listopadu uspořádali firemní akci s názvem „Dobroty pro Tyrkysovou sbírku“. Dobrovolníci na akci věnovali doma připravené kulinářské výtvory, které si mohli kolegové zakoupit. Veškerý výtěžek za upečené výrobky putoval přímo do kasičky na podporu Tyrkysové sbírky. O dobroty byl veliký zájem, k odpolední kávě už toho moc nezbylo. 😊

  • foto
  • foto
  • foto
  • foto
  • foto

Tyrkysová jízdenka

Udělej něco pro druhé!

Díky unikátní jízdence v mobilní aplikaci MojeDPO, která vznikla ve spolupráci Dopravního podniku Ostrava, Statutárního města Ostrava a Nadačního fondu Křídlení, můžete doslova jet na pomoc místním neziskovým organizacím. Za tuto jízdenku zaplatíte 50 Kč, přičemž celá tato částka poputuje na transparentní účet Nadačního fondu Křídlení.

Jízdenka je přestupní, 45minutová a platí ve spojích DPO.

image

Pro koho v roce 2021 vybíráme

Mamiko z.s.
 

Projekt: RUCE pro Mamiko /2022

Podrobněji →
Divotvůrna Kopřivnice, z.s.
 

Projekt: Byliny pro DUŠI /2022

Podrobněji →
Terapie s úsměvem, z.s.
 

Projekt: OÁZA pro lidi a koně /2022

Podrobněji →
S.T.O.P., z.s.
 

Projekt: SUPER DOBROvolník /2022

Podrobněji →
Spolek V Koruně stromu, z.s.
 

Projekt: Zámecká STUDÁNKA ožívá /2022

Podrobněji →
Mental Café z.s.
 

Projekt: Kavárna pod STANEM /2022

Podrobněji →
OVAHELP - Centrum pomoci onkologickým pacientům, z.s.

Projekt: Z maminčina DENÍKU /2022

Podrobněji →
Armáda spásy
 

Projekt: ADELANTE svět /2022

Podrobněji →
Colliery SRDCEM z.s.
 

Projekt: SRDCE na pravém místě /2022

Podrobněji →
Image
KŘÍDLENÍ nadační fond
 

Projekt: Křídlení

Podrobněji →

Harmonogram sbírky

8. listopadu 2021 

zahájení Tyrkysové sbírky 2021. Příspěvky je možné darovat do kasičky umístěné v Zákaznickém centru Dopravního podniku Ostrava.

12. listopadu 2021

do ostravských ulic vyjíždí „Okřídlený“ tyrkysový doubledecker s dobrovolníky.
jízdní řád - ranní částjízdní řád - odpolední část

15. – 19. listopadu 2021

tyrkysová sbírka vrcholí, dobrovolníky potkáte v našich dopravních prostředcích a v ulicích Ostravy.

25. listopadu 2021

slavnostní vyhlášení vybrané částky v Českém rozhlase na slavnostním koncertu „Křídlení“

Doprovodné akce Tyrkysové sbírky

29. září 2021
Unitetd Colors v Armádě spásy
2. října 2021
Den ostravských dopraváků v areálu dílen Martinov
8. října 2021
Slavnost u studánky v Raduni
19. října 2021
Akce Oheň v Armádě spásy
25. listopadu 2021
Koncert „Křídlení“ v Českém rozhlase
9. prosince 2021
Vyhlášení sbírky v Colliery srdcem