Dopravní podnik Ostrava • Tyrkysová sbírka
background  background--bottom
Image

Udělej něco pro druhé

Denně jsme součástí tisíců životů. Vozíme milióny příběhů a rozhodli jsme se přinášet více radosti do těch méně veselých. Toto byla slova, která uvedla první ročník Tyrkysové sbírky. Letos tomu nebude jinak a ve spolupráci s Nadačním fondem KŘÍDLENÍ opět uděláme vše proto, abychom přivezli radost těm, kteří ji potřebují.

Stejně jako naše vozidla proudí celou Ostravou, chceme se i my přiblížit s pomocí co nejvíce lidem. Proto také v letošním roce, společně s Nadačním fondem KŘÍDLENÍ, pořádáme už třetí ročník veřejné sbírky na podporu místních neziskových organizací. Hlavní roli v našem společném příběhu má opět odpovědné chování, ochota a vstřícnost.

“Tyrkysovou proti šedi”
#tyrkysovasbirka #křídlení #tyrkysOVA #oDPOvědnost #poDPOra

Tyrkysová vozidla jsou symbolem nového přístupu k cestujícím, a proto se tyrkysová barva stává i symbolem naší společenské odpovědnosti. Tyrkysová sbírka je hlavním pilířem dobročinných aktivit Dopravního podniku Ostrava a podtrhuje naši účast v příbězích, které dennodenně spoluvytváříme.

  • Jak můžu pomoci?

    Pokud Vás osloví některý z níže uvedených projektů, máte několik možností jak jej finančně podpořit:

    Tyrkysová jízdenka Zakoupením unikátní jízdenky v aplikaci MojeDPO za 50 Kč. Celá částka poputuje na transparentní účet Nadačního fondu Křídlení. Jízdenka je přestupní, 45minutová a platí ve spojích DPO.

    QR platba – zapněte Vaši bankovní aplikaci, načtěte QR platbu a dále pokračujte jako s Vaší běžnou platbou. Navrhovaná výše příspěvku je 100 Kč.

    Bankovní převod na transparentní účet 2400680446/2010.

    Příspěvek do kasičky dobrovolnickým týmům, které potkáte ve vozidlech a na zastávkách MHD.

    Osobní návštěva Zákaznického centra Dopravního podniku Ostrava během listopadu a vhození příspěvku do kasičky. Adresa a otevírací doba zákaznického centra.

  • Jak poznám dobrovolníka sbírky?

    Velmi nám záleží na důvěře, kterou do nás budete v průběhu Tyrkysové sbírky vkládat. Tyrkysovou sbírku zaštiťuje Nadační fond KŘÍDLENÍ a sbírka je řádně registrována. Vaše příspěvky jsou vybírány do certifikovaných a zapečetěných kasiček. Dobrovolník Tyrkysové sbírky má oznáček s nápisem „Dobrovolník“, který doplňuje páska na ruce.

  • Slavnostní vyhlášení vybrané částky

    Vyhlášení částky vybrané v průběhu Tyrkysové sbírky Dopravního podniku Ostrava proběhne ve čtvrtek 26. listopadu 2020.

Image
QR platba
navrhovaná výše příspěvku je 100 Kč

DPO pomáhá a křídlí i v roce 2020

Předávání šeku

Letošní rok nebyl pro nikoho snadný. Přesto a právě proto se Dopravní podnik Ostrava (DPO) rozhodl navázat na zavedenou tradici, a už potřetí ve spolupráci s KŘÍDLENÍ nadačním fondem proběhla v prostředí ostravské MHD TyrkysOVA!!! sbírka. Výsledná částka darovaných příspěvků je stejná jako loni 150 000 Kč! Výtěžek sbírky podpoří výjimečné projekty šesti místních neziskových organizací, které letos s nadačním fondem v úzkém kruhu spolupracují.

„Sbírka byla jiná, ale právě v těchto těžkých časech je třeba se ještě více semknout a pomáhat těm, kteří to potřebují,“ říká generální ředitel DPO Daniel Morys. Dopravní podnik Ostrava vyslal na konci listopadu do ulic dobrovolníky s kasičkami, kteří, za dodržení všech hygienických opatření, věnovali dobrovolným dárcům tyrkysové mašličky a odznaky se symboly projektů. Tradiční kasička byla i v Zákaznickém centru DPO na Dlouhé ulici, a také tam mohli zájemci darovat svůj finanční příspěvek. V pátek 20. listopadu projel Ostravou „Okřídlený doubledecker“, který posílil spoje na linkách č. 37, 48, 101 a 102. I zde mohli laskaví cestující přispět do unikátní městské sbírky, v jejímž čele stojí náš podnik.

TyrkysOVA!!! sbírka by se ani letos neobešla bez partnerů a parťáků. Dopravní podnik Ostrava tímto děkuje především společnosti Ostravské komunikace, která se na výsledku sbírky výrazně podílela, a dále samozřejmě všem dárcům za jejich příspěvky. Za úspěch sbírky vděčíme také Patriotům MSK a sdružení S.T.O.P., kteří se sami aktivně zapojili mezi dobrovolníky.

“Osobní příspěvek na transparentní účet KŘÍDLENÍ nadačního fondu přišel od ředitele DPO pana Daniela Moryse. Dar nám poslat i primátor Ostravy Tomáš Macura. Jejich spoluúčasti a podpory si hluboce vážím! DOBRO nejde dělat jinak než osobně a nejlíp, jak umíme. Děkujeme všem, co jsou všímaví a laskaví vůči okolí. Vděčnost těm, co drží slovo a nevzdávají Srdcovky!,” komentuje letošní výsledky zakladatelka nadačního fondu Lucie Houthoofdtová. V předchozích letech se vyhlášení výsledků sbírky odehrávalo na pódiu největšího festivalu dobročinnosti v ČR Advent plný KŘÍDLENÍ. Jubilejní XV. ročník proběhl virtuálně, „o patro výš“, přičemž vstupy mezi záznamy vystoupení na podporu desítek místních neziskovek se natáčely uvnitř nového ostravského doubledeckeru, za jehož volantem seděl dlouholetý patron Křídlení pan Karel Loprais. Záznam z letošního virtuální akce můžete stále shlédnout na webových stránkách projektu.

"Letošní rok opravdu nebyl jednoduchý. Platí to pro každého z nás, ale také pro organizace a firmy. Proto jsem velmi přivítal, když se organizátoři sbírky z nadačního fondu Křídlení rozhodli nepřerušit ani letos tradici dobročinnosti. A jsem hrdý, že se k ní opět postavily čelem i městské obchodní společnosti, Ostravské komunikace a hlavně Dopravní podnik Ostrava, který musel po celý rok řešit velké provozní starosti související s komplikovanou epidemiologickou situací. Je dobře, že přes všechno, co jsme museli společně v letošním roce zvládnout, zůstal v našich srdcích i prostor pro normální lidskou sounáležitost. To nám dává naději, že se svět zase vrátí do normálu," uvedl ostravský primátor Tomáš Macura.

Dobrovolníky s kasičkami již na zastávkách a vozech nepotkáte, ale stále můžete přispět pomocí speciální Tyrkysové jízdenky, kterou pořídíte v mobilní aplikaci MojeDPO. Tyrkysová jízdenka je plnohodnotnou 45minutovou přestupní jízdenkou, na kterou je možné cestovat v rámci ostravské MHD. Cena této jízdenky je 50 Kč, přičemž celou částku přispějete právě nadačnímu fondu KŘÍDLENÍ.

V letošním roce pomáháme šesti projektům, které jsou zaměřeny na pomoc seniorům, lidem s mentálním a jiným zdravotním postižením, rodinám neslyšících, rodinám postižených dětí využívajících hipoterapii, nebo na speciální výcvik pejsků či vybudování bylinné zahrady. Všechny projekty najdete přehledně níže.

Tyrkysová jízdenka

Udělej něco pro druhé!

Díky unikátní jízdence v mobilní aplikaci MojeDPO, která vznikla ve spolupráci Dopravního podniku Ostrava, Statutárního města Ostrava a Nadačního fondu Křídlení, můžete doslova jet na pomoc místním neziskovým organizacím. Za tuto jízdenku zaplatíte 50 Kč, přičemž celá tato částka poputuje na transparentní účet Nadačního fondu Křídlení.

Jízdenka je přestupní, 45minutová a platí ve spojích DPO.

image

Dobrovolníci Tyrkysové sbírky ve vozidlech MHD

25. listopadu 2020

Se svým příspěvkem do kasičky nemuseli cestující čekat na doubledecker, ale ve dnech 23. – 25. listopadu se také mohli ve vozidlech MHD potkat s dobrovolníky Tyrkysové sbírky.

  • foto
  • foto
  • foto

Předvánoční dobrobazárek pro Tyrkysovou sbírku

23. listopadu 2020

Zaměstnanci Dopravního podniku Ostrava uspořádali, za dodržení všech protiepidemických opatření, firemní akci s názvem „Předvánoční dobrobazárek pro Tyrkysovou sbírku“. Celý výtěžek samoobslužného bazárku pak putoval přímo do kasičky na podporu Tyrkysové sbírky.

  • foto
  • foto
  • foto
  • foto
  • foto

Doubledecker pro Tyrkysovou sbírku projel Ostravou

20. listopadu 2020

V pátek 20. listopadu vyrazil do ulic okřídlený doubledecker. Posílil spoje linek 37, 48, 101 a 102 a kromě cestujících vezl také dobrovolníky Tyrkysové sbírky s kasičkami, do kterých mohli zájemci přispět na podporu místních neziskových organizací.

  • foto
  • foto
  • foto
  • foto

Pro koho v roce 2020 vybíráme

GALAXIE CENTRUM POMOCI z. ú.

Projekt: Brána Galaxie otevřená /2021

Podrobněji →
Dům seniorů "POHODA", o.p.s.

Projekt: Pohodová zahrada pro seniory /2021

Podrobněji →
Centrum pro dětský sluch Tamtam, o.p.s.

Neslýchané divadlo /2021

Podrobněji →
Terapie s úsměvem, z.s.

Projekt: Oáza pro koně i lidi /2021

Podrobněji →
"Kapradí", spolek

Projekt: Jak voní mateřídouška? /2021

Podrobněji →
České centrum signálních zvířat, z.s.

Psím čenichem /2021

Podrobněji →
Image
KŘÍDLENÍ nadační fond

Projekt: Křídlení

Podrobněji →

Harmonogram sbírky

16. listopadu 2020 

zahájení Tyrkysové sbírky 2020. Příspěvky je možné darovat do kasičky umístěné v Zákaznickém centru Dopravního podniku Ostrava.

20. listopadu 2020

do ostravských ulic vyjíždí „Okřídlený“ tyrkysový doubledecker s dobrovolníky.

23. – 25. listopadu 2020

tyrkysová sbírka vrcholí, dobrovolníky potkáte v našich dopravních prostředcích a v ulicích Ostravy.

26. listopadu 2020

slavnostní vyhlášení vybrané částky.