background
Image

Udělej něco pro druhé

Denně jsme součástí tisíců životů. Vozíme milióny příběhů a rozhodli jsme se přinášet více radosti do těch méně veselých. Toto byla slova, která uvedla první ročník Tyrkysové sbírky. Letos tomu nebude jinak a ve spolupráci s Nadačním fondem KŘÍDLENÍ opět uděláme vše proto, abychom přivezli radost těm, kteří ji potřebují.

Stejně jako naše vozidla proudí celou Ostravou, chceme se i my přiblížit s pomocí co nejvíce lidem. Proto také v letošním roce, společně s Nadačním fondem KŘÍDLENÍ, pořádáme už druhý ročník veřejné sbírky na podporu místních neziskových organizací. Hlavní roli v našem společném příběhu má opět odpovědné chování, ochota a vstřícnost.

“Tyrkysovou proti šedi”
#tyrkysovasbirka #křídlení #tyrkysOVA #oDPOvědnost #poDPOra

Tyrkysová vozidla jsou symbolem nového přístupu k cestujícím, a proto se tyrkysová barva stává i symbolem naší společenské odpovědnosti. Tyrkysová sbírka je hlavním pilířem dobročinných aktivit Dopravního podniku Ostrava a podtrhuje naši účast v příbězích, které dennodenně spoluvytváříme.

  • Jak můžu pomoci?

    Pokud Vás osloví některý z níže uvedených projektů, máte několik možností jak jej finančně podpořit:

    Tyrkysová jízdenka Zakoupením unikátní jízdenky v aplikaci MojeDPO za 50 Kč. Celá částka poputuje na transparentní účet Nadačního fondu Křídlení. Jízdenka je přestupní, 45minutová a platí ve spojích DPO.

    QR platba – zapněte Vaši bankovní aplikaci, načtěte QR platbu a dále pokračujte jako s Vaší běžnou platbou. Navrhovaná výše příspěvku je 80 Kč.

    Bankovní převod na transparentní účet 2400680446/2010.

    Příspěvek do kasičky dobrovolnickým týmům, které potkáte ve vozidlech a na zastávkách MHD ve dnech 25. – 27. listopadu 2019.

    Osobní návštěva Zákaznického centra Dopravního podniku Ostrava během listopadu 2019 a vhození příspěvku do kasičky umístěné naproti přepážek. Adresa a otevírací doba zákaznického centra.

  • Jak poznám dobrovolníka sbírky?

    Velmi nám záleží na důvěře, kterou do nás budete v průběhu Tyrkysové sbírky vkládat. Tyrkysovou sbírku zaštiťuje Nadační fond KŘÍDLENÍ a sbírka je řádně registrována. Vaše příspěvky jsou vybírány do certifikovaných a zapečetěných kasiček. Dobrovolník Tyrkysové sbírky je viditelně označen samolepkou s nápisem „Dobrovolník“, kterou doplňuje páska na ruce.

  • Slavnostní vyhlášení vybrané částky

    Vyhlášení částky vybrané v průběhu Tyrkysové sbírky Dopravního podniku Ostrava proběhne ve čtvrtek 28. listopadu 2019 v multifunkční aule Gong, v Dolních Vítkovicích, a to na akci pořádané Nadačním fondem KŘÍDLENÍ s názvem „Advent plný křídlení“. Tohoto již tradičního festivalu dobročinnosti, dopoledních workshopů, odpoledního setkání příznivců i slavnostního večera, určeného na podporu a propagaci místních neziskových organizací, se účastní okolo 2 000 návštěvníků a aktivně se zde zapojují desítky místních neziskových organizací s cílovou skupinou přes 87 000 klientů. Podrobnosti o akci, včetně programu, naleznete na webu www.adventplnykridleni.cz.

Image
QR platba - navrhovaná výše příspěvku je 80 Kč

Tyrkysová sbírka předčila očekávání.
Děkujeme všem dárcům i dobrovolníkům!

29. listopadu 2019

150 000 korun. Tedy o 50 tisíc více než v předchozím roce. Přesně na takovou částku byl vypsán šek pro KŘÍDLENÍ nadační fond, který nyní tuto částku rozdělí mezi konkrétní projekty místních neziskových organizací. Dopravní podnik Ostrava (DPO) děkuje všem, kteří do sbírky přispěli, i všem dobrovolníkům, kteří tuto akci podpořili.

„Jsem nesmírně rád, že jsme se s naší Tyrkysovou sbírkou stali součástí všech křídlících projektů. Je vidět, že lidé v Ostravě jsou ochotní pomáhat a jsou k sobě navzájem laskaví. Mám velkou radost, že se nám povedlo předat větší částku než loni a věřím, že tím příběh naší Tyrkysové sbírky nekončí, ale teprve začíná,“ říká generální ředitel a předseda představenstva Daniel Morys. "Stejně jako Dopravní podnik propojuje město, my propojujeme neziskové organizace v našem kraji. A proto mám ze společného propojení a z letošní částky neskutečnou radost a těším se na další ročník,“ řekla Magda Pátková spoluautorka sbírky a zástupkyně KŘÍDLENÍ nadačního fondu při převzetí šeku.

Vyhlášení částky vybrané v průběhu Tyrkysové sbírky Dopravního podniku Ostrava proběhlo ve čtvrtek 28. listopadu 2018 v multifunkční aule Gong v Dolních Vítkovicích, a to na akci „Advent plný Křídlení“ pořádané Nadačním fondem KŘÍDLENÍ. K Tyrkysové sbírce se kromě organizátorů a samotných dobrovolníků přihlásily také partnerské organizace, včetně městských firem Ostravské komunikace a.s. a OZO Ostrava s.r.o., které svým přispěním výrazně obohatily průběh a výsledky letošního ročníku.

image

Tyrkysová sbírka vrcholí

27. listopadu 2019

Středou 27. listopadu vrcholí aktivity Tyrkysové sbírky. Už třetí den se naši dobrovolníci snaží získat prostředky na podporu projektů místních neziskových organizací. V ulicích města a v Zákaznickém centru DPO se dnes můžete setkat s dobrovolníky z Ostravské univerzity, Gymnázia Olgy Havlové, Slezské univerzity, společnosti Černá louka a Dopravního podniku Ostrava.

Jedete v tom s námi! Děkujeme všem našim dárcům i dobrovolníkům.

Na snímku dobrovolníci Dopravního podniku Ostrava a.s. v čajovém stánku.

  • foto
  • foto

Dobrovolnické týmy vyrážejí do ulic

25. listopadu 2019

V pondělí 25. listopadu vyrazily v ranních hodinách do ulic první dobrovolnické týmy pro Tyrkysovou sbírku. Až do středy 27. listopadu se budou dobrovolníci snažit získat prostředky na podporu místních neziskových organizací. Během pondělního dne se sbírky zúčastní bezmála pět desítek dobrovolníků, zejména z těchto organizací: Sdružení S.T.O.P., Soukromé gymnázium IUVENTAS, Slezská univerzita v Opavě, Ostravská univerzita, ZŠ LABYRINT a Colliery CrossFit Ostrava.

Od pondělí 25. listopadu do středy 27. listopadu bude také v provozu čajový stánek na podporu Tyrkysové sbírky (cca 9-12 h, 14-17 h), ten naleznete v Zákaznickém centru Dopravního podniku Ostrava.

Jedete v tom s námi! Děkujeme všem našim dárcům i dobrovolníkům a těšíme se na další dva dny s Tyrkysovou sbírkou.

image

Fotoreportáž: Jízda „Okřídlenou tramvají“

25. listopadu 2019

V pátek 22. listopadu vyjela do ulic Ostravy speciální tzv. „Okřídlená tramvaj“. Během ranních a odpoledních hodin rozvážel speciálně nazdobený vůz Stadler nOVA s dobrovolníky dobrou náladu a informace o Tyrkysové sbírce. Jízda po trase frekventovaných linek č. 2 a 8 probíhala bez odbavení. Cestující, kteří do tramvaje nastoupili, mohli přispět do kasiček Tyrkysové sbírky a také zažili pěknou atmosféru symbolizující blížící se advent. Ve voze proto nechyběl vánoční stromeček nebo koledy.

  • foto
  • foto
  • foto
  • foto
  • foto
  • foto

Dobroty pro Tyrkysovou sbírku 2019

19. listopadu 2019

Zaměstnanci Dopravního podniku Ostrava uspořádali v úterý 19. listopadu firemní akci s názvem „Dobroty pro Tyrkysovou sbírku“. Na druhém ročníku úspěšné akce prodávali dobrovolníci svým kolegům doma připravené dobroty. Veškerý výtěžek putoval přímo do kasičky na podporu Tyrkysové sbírky. O laskominy byl zájem a většina dobrot se vyprodala během dopoledne. Každý, kdo svým nákupem přispěl, pak mohl zapsat své jméno na tyrkysovou vánoční ozdobu a pověsit ji na „Stromeček dárců“.

  • foto - dobroty pro Tyrkysovou sbírku
  • foto - dobroty pro Tyrkysovou sbírku
  • foto - dobroty pro Tyrkysovou sbírku
  • foto - dobroty pro Tyrkysovou sbírku
  • foto - dobroty pro Tyrkysovou sbírku
  • foto - dobroty pro Tyrkysovou sbírku
  • foto - dobroty pro Tyrkysovou sbírku
  • foto - dobroty pro Tyrkysovou sbírku
  • foto - dobroty pro Tyrkysovou sbírku

Jízdní řád „Okřídlené“ tramvaje pro Tyrkysovou sbírku

19. listopadu 2019

V pátek 22. listopadu 2019 vyrazí už podruhé do ulic Ostravy unikátní tramvaj na podporu Tyrkysové sbírky. Nazdobený vůz vyjíždí na svou trasu z porubské vozovny tramvají a můžete se s ním svézt ráno od 6:30 hod. a odpoledne od 14:00 hod. Přesný jízdní řád naleznete níže.

Posádku tramvaje budou tvořit dobrovolníci Tyrkysové sbírky s kasičkami. Cestující zde pak mohou svým darem podpořit ostravské neziskové organizace. Kromě výborné nálady se můžete těšit také na vánoční stromeček a koledy symbolizující začínající advent.

Jízdní řád

ranní část / odpolední část

image

Tyrkysová sbírka zahájena!

18. listopadu 2019

V pondělí 18. listopadu 2019 byl zahájen druhý ročník Tyrkysové sbírky Dopravního podniku Ostrava organizované společně s KŘÍDLENÍ nadačním fondem. Zájemci mohou darovat finanční příspěvek ostravským neziskovým organizacím několika způsoby – od dnešního dne osobně do kasičky v Zákaznickém centru Dopravního podniku Ostrava, prostřednictvím Tyrkysové jízdenky v aplikaci MojeDPO nebo QR platbou přes Vaše mobilní bankovnictví. Vyvrcholením Tyrkysové sbírky pak bude sbírka ve vozidlech a zastávkách MHD, která proběhne ve dnech 25. – 28. listopadu 2019.

Na snímcích generální ředitel Dopravního podniku Ostrava, pan Daniel Morys, jako dárce Tyrkysové sbírky a u selfie pointu na budově sídla společnosti.

  • foto - začínáme
  • foto - začínáme

Máme selfie point: Křídla pro Tyrkysovou sbírku

Chcete, aby i Vám narostla krásná tyrkysová křídla? Přijďte se vyfotit a zvyšte tak povědomí Ostravy o letošní Tyrkysové sbírce. K fotkám dávejte hashtagy: #tyrkysovasbirka #křídlení #tyrkysOVA #oDPOvědnost #poDPOra #litamevtomspolu.

Křídla naleznete na budově sídla Dopravního podniku Ostrava, výloha Zákaznického centra z Poděbradovy ulice. Pokud budete trpěliví a přijdete až 18. listopadu, můžete se nejen vyfotit, ale také přispět do kasičky Tyrkysové sbírky a podpořit tak místní neziskové organizace.

image

Sdružení S.T.O.P. pomáhá (nejen) Tyrkysové sbírce

S.T.O.P. je samostatná, dobrovolná, nepolitická a nezisková organizace založená za účelem naplňování společného zájmu, kterým je podpora ohrožených jednotlivců, dětí a rodin. V letošním roce se Sdružení S.T.O.P. aktivně zapojuje do Tyrkysové sbírky a stává se tak důležitým organizátorem, jehož náplní je nábor, příprava a organizace dobrovolníků Tyrkysové sbírky.

Chcete také pomáhat?

Přihlaste se na e-mail: tyrkysova@sdruzeni-stop.cz. Více o aktivitách sdružení S.T.O.P. najdete na webu www.sdruzeni-stop.cz

.
image

Dobrovolníci ze Soukromého gymnázia a Střední odborné školy IUVENTAS se i letos zapojí do Tyrkysové sbírky!

Stejně jako loni, tak i v letošním roce, rozšíří studenti Soukromého gymnázia a Střední odborné školy IUVENTAS dobrovolnické týmy Tyrkysové sbírky, se kterými se můžete setkat 25. – 27. listopadu ve vozidlech MHD. Děkujeme všem za jejich ochotu pomáhat.

image

Máme nového parťáka

Slezská univerzita v Opavě hledá dobrovolníky

23. října 2019

Slezská univerzita v Opavě letos podpoří Tyrkysovou sbírku a organizuje nábor dobrovolníků mezi studenty. Již několik let se univerzita zapojuje do nejrůznějších charitativních projektů, s nimiž souzní a které podporuje. V letošním roce do jejich portfolia nově přidává i Tyrkysovou sbírku a podporou svých studentů doufá ve společný úspěch ve prospěch místních neziskových organizací tak, aby tento první společný ročník byl pilířem založení krásné tradice.

O univerzitě:

Slezská univerzita v Opavě patří mezi nejmladší univerzity a menší univerzity v České republice; v současné době stagnující demografické křivky vzdělává téměř pět tisíc studentů, a to jak v bakalářských, tak navazujících magisterských i doktorských typech studia. Rozkročená mezi dvě univerzitní města, v nichž má své součásti – Opavu a Karvinou – plní s odpovědností i nadšením nejen své poslání instituce vzdělávací a vědecko-výzkumné, ale také svou tzv. třetí roli, tj. angažovanost na poli společenském.

image

Tyrkysová jízdenka

Udělej něco pro druhé!

Díky unikátní jízdence v mobilní aplikaci MojeDPO, která vznikla ve spolupráci Dopravního podniku Ostrava, Statutárního města Ostrava a Nadačního fondu Křídlení, můžete doslova jet na pomoc místním neziskovým organizacím. Za tuto jízdenku zaplatíte 50 Kč, přičemž celá tato částka poputuje na transparentní účet Nadačního fondu Křídlení.

Jízdenka je přestupní, 45minutová a platí ve spojích DPO.

image

TYRKYSOVÁ ZÓNA
na Dni ostravských dopraváků

7. září 2019

V rámci Dne ostravských dopraváků, který se konal 7. září 2019, jsme ve spolupráci s Nadačním fondem KŘÍDLENÍ připravili jedinečnou TYRKYSOVOU ZÓNU. Tam se představily jednotlivé organizace, které v rámci Tyrkysové sbírky 2019 podpoříme. Organizace Colliery Srdcem, Kapradí Alma mater, For Help - Autismus z.s., S.T.O.P., občanské sdružení Oříšek a Tamtam centrum pro dětský sluch měly připravený krásný doprovodný program – např. fotokoutek, soutěže pro děti a nechyběla ani cukrová vata. Generální ředitel Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys, primátor Tomáš Macura a zakladatelka Nadačního fondu Křídlení Lucie Houthoofdtová, pak na pódiu společně s moderátorem Radkem Erbenem představili vizi a význam podpory letošního ročníku Tyrkysové sbírky.

Děkujeme všem neziskovým organizacím, které se letošního ročníku Dne ostravských dopraváků zúčastnily a pomohly tak vytvořit jedinečnou a nezapomenutelnou atmosféru celého dne. Srdečné poděkování patří také všem lidem, kteří Tyrkysovou zónu navštívili a ukázali tak, že jim osudy druhých nejsou lhostejné.

  • foto - Tyrkysová zóna na Dni ostravských dopraváků
  • foto - Tyrkysová zóna na Dni ostravských dopraváků
  • foto - Tyrkysová zóna na Dni ostravských dopraváků
  • foto - Tyrkysová zóna na Dni ostravských dopraváků
  • foto - Tyrkysová zóna na Dni ostravských dopraváků
  • foto - Tyrkysová zóna na Dni ostravských dopraváků

Pro koho vybíráme

Colliery srdcem z.s.

Projekt: Fitness pro SENIORY/2020

Podrobněji →
FOR HELP - AUTISMUS z.s.

Projekt: Okřídlený poník pro autisty/2020

Podrobněji →
ALMAMATER

DÁRCOVSTVÍ NA DŘEŇ/2020

Podrobněji →
NADĚJE pro všechny z.s.

Projekt: Tábor NADĚJE/2020

Podrobněji →
Kapradí, spolek

Projekt: Voda pro les a KAPRADÍ/2020

Podrobněji →
Oříšek, z.s.

Projekt: Beskydský tučňák/2020

Podrobněji →
Andělé Stromu života

Projekt: Dávkovač pomoci/2020

Podrobněji →
Centrum pro dětský sluch Tamtam, o. p. s.

Projekt: KOMUNIKACE HROU/2020

Podrobněji →
Image
S.T.O.P. z. s.

Projekt: Místo DOBROvolnosti/2020

Podrobněji →
Image
KŘÍDLENÍ nadační fond

Projekt: Křídlení

Podrobněji →

Harmonogram sbírky

18. listopadu 2019 

zahájení Tyrkysové sbírky 2019. Příspěvky je možné darovat do kasičky umístěné v Zákaznickém centru Dopravního podniku Ostrava.

22. listopadu 2019

do ostravských ulic vyjíždí „Okřídlená“ tyrkysová tramvaj s dobrovolníky.
jízdní řád: ranní část / odpolední část

25. – 27. listopadu 2019

tyrkysová sbírka vrcholí, dobrovolníky potkáte v našich dopravních prostředcích a v ulicích Ostravy.

28. listopadu 2019

slavnostní vyhlášení vybrané částky v multifunkční aule Gong, v Dolních Vítkovicích na akci pořádané KŘÍDLENÍ nadačním fondem s názvem „Advent plný křídlení“.