Dopravní podnik Ostrava • Tyrkysová sbírka
background
Image

Jedeme na pomoc místním neziskovkám

Denně jsme součástí tisíců životů. Vozíme milióny příběhů a rozhodli jsme se přinášet více radosti do těch méně veselých.

Tyrkysová vozidla jsou symbolem nového přístupu k cestujícím, a proto se tyrkysová barva stává i symbolem naší společenské odpovědnosti. Tyrkysová sbírka bude hlavním pilířem dobročinných aktivit Dopravního podniku Ostrava a podtrhne naši účast v příbězích, které dennodenně spoluvytváříme.

Stejně jako naše vozidla proudí celou Ostravou, chceme se i my přiblížit s pomocí co nejvíce lidem. Proto jsme spojili síly s Nadačním fondem KŘÍDLENÍ a společně pořádáme veřejnou sbírku na podporu místních neziskových organizací. Otevíráme tím novou kapitolu v našem vlastním příběhu, ve které hraje hlavní roli odpovědné chování, ochota a vstřícnost.

“Tyrkysovou proti šedi”
#oDPOvědnost #poDPOra

Tyrkysová vozidla jsou symbolem nového přístupu k cestujícím, a proto se tyrkysová barva stává i symbolem naší společenské odpovědnosti. Tyrkysová sbírka bude hlavním pilířem dobročinných aktivit Dopravního podniku Ostrava a podtrhne naši účast v příbězích, které dennodenně spoluvytváříme.

Jak můžu pomoci?

Pokud Vás osloví některý z níže uvedených projektů, máte několik možností jak jej finančně podpořit:

QR platba - navrhovaná výše příspěvku je 80 Kč
  1. QR platba – zapněte Vaši bankovní aplikaci, načtěte QR platbu a dále pokračujte jako s Vaší běžnou platbou. Navrhovaná výše příspěvku je 80 Kč.
  2. Bankovní převod na transparentní účet 2400680446/2010.
  3. Osobní návštěva Zákaznického centra Dopravního podniku Ostrava a vhození příspěvku do kasičky umístěné naproti přepážek. Adresa a otevírací doba zákaznického centra.
  4. Příspěvek do kasičky dobrovolnickým týmům, které potkáte ve vozidlech a na zastávkách MHD ve dnech 26. – 28. listopadu 2018.

Slavnostní vyhlášení vybrané částky

Vyhlášení částky vybrané v průběhu Tyrkysové sbírky Dopravního podniku Ostrava proběhne ve čtvrtek 29. listopadu 2018 v multifunkční aule Gong, v Dolních Vítkovicích, a to na akci pořádané Nadačním fondem KŘÍDLENÍ s názvem „Advent plný křídlení“. Tohoto již tradičního festivalu dobročinnosti, dopoledních workshopů, odpoledního setkání příznivců i slavnostního večera, určeného na podporu a propagaci místních neziskových organizací, se účastní okolo 2 000 návštěvníků a aktivně se zde zapojují desítky místních neziskových organizací s cílovou skupinou přes 87 000 klientů. Podrobnosti o akci, včetně programu, naleznete na webu www.adventplnykridleni.cz.

Jak poznám dobrovolníka Tyrkysové sbírky?

Velmi nám záleží na důvěře, kterou do nás budete v průběhu Tyrkysové sbírky vkládat. Tyrkysovou sbírku zaštiťuje Nadační fond KŘÍDLENÍ a sbírka je řádně registrována. Vaše příspěvky jsou vybírány do certifikovaných a zapečetěných kasiček. Dobrovolník Tyrkysové sbírky je viditelně označen samolepkou s nápisem „Dobrovolník“, kterou doplňuje páska na ruce.

Tyrkysová sbírka měla úspěch. Děkujeme dárcům za štědrost!

30. listopadu 2018

100 000 korun. Na takovou částku byl vypsán šek Tyrkysové sbírky pro Křídlení nadační fond, který nyní částku přerozdělí místním neziskovým organizacím. Dopravní podnik Ostrava (DPO) děkuje všem, kteří přispěli, i dobrovolníkům, kteří tuto akci podpořili.

„Výsledky této sbírky ukazují, že lidé v Ostravě jsou ochotní pomáhat. Díky jejich ochotě a pomoci jsme mohli předat takovou částku pro místní neziskové organizace. Jsem nesmírně rád, že jsme se rozhodli jít tímto směrem a všem ukázat, že Dopravní podnik Ostrava je tady pro všechny bez rozdílů,“ říká generální ředitel a předseda představenstva Daniel Morys.

Tyrkysová sbírka byla zahájena 19. listopadu kasičkou v Zákaznickém centru DPO, kde mohli zájemci darovat finanční příspěvek. Ve dnech 26. – 28. listopadu 2018 vyrazily do ulic a vozidel MHD také dobrovolnické týmy, které dárcům věnovaly tyrkysové mašličky. Darovat příspěvek mohli cestujícíMHD také ve stánku s čajem na Svinovských mostech nebo v Zákaznickém centru. V pondělí projela Ostravou také „Okřídlená“ tramvaj, která symbolicky přivezla do města advent a i zde mohli cestující přispět do Tyrkysové sbírky.

Vyhlášení částky vybrané v průběhu Tyrkysové sbírky Dopravního podniku Ostrava proběhlo ve čtvrtek 29. listopadu 2018 v multifunkční aule Gong v Dolních Vítkovicích, a to na akci „Advent plný křídlení“ pořádané Nadačním fondem KŘÍDLENÍ.

image

Tyrkysová sbírka – jaký bude třetí den?

28. listopadu 2018

Středou 28. listopadu Tyrkysová sbírka vrcholí. Dobrovolnické týmy studentů Soukromého gymnázia a střední odborné školy IUVENTAS se stejně jako předchozí dny rozběhly do ulic Ostravy. Potkat je můžete na zastávkách i ve vozidlech MHD. Od ranních hodin je v provozu také dobrovolnický stánek v Zákaznickém centru DPO na Poděbradově ulici, ve kterém se můžete ohřát horkým čajem. V odpoledních hodinách ve stánku potkáte i baristy z MentalCafé.

Paní Lucie Gurecká a baristé z MentalCafé v Zákaznickém centru.

image

Tyrkysová sbírka – den druhý

27. listopadu 2018

Dnes, 27. listopadu se můžete těšit na další „tyrkysové“ zážitky. Stužky si i nadále můžete zakoupit od našich dobrovolnických týmů ve vozidlech ostravské MHD. Týmy dnes tvoří, jak studenti Soukromého gymnázia a střední odborné školy IUVENTAS, tak i zaměstnanci společnosti U & SLUNO. Stánky s čajem na podporu Tyrkysové sbírky dnes naleznete v průběhu dne na zastávce Svinov mosty h.z. a v odpoledních hodinách i v Zákaznickém centru Dopravního podniku Ostrava na Poděbradově ulici.

Děkujeme všem našim dárcům i dobrovolníkům za podporu Tyrkysové sbírky.

image

Tyrkysová sbírka - jaký byl první den?

27. listopadu 2018

Pondělí 26. listopadu bylo bohaté na zážitky. Prvním poslem Tyrkysové sbírky byla Okřídlená tramvaj, která brzy ráno vyjela do ještě rozespalých ulic. V tramvaji jste mohli potkat primátora Ostravy, pana Tomáše Macuru a Daniela Moryse, generálního ředitele DPO. S denním světlem vyrazily do ulic také naše dobrovolnické týmy studentů ze Soukromého gymnázia a střední odborné školy IUVENTAS. Pokud měl někdo cestu přes Svinovské mosty, ve stánku na tramvajové zastávce směr centrum, se mohl ohřát švestkovým čajem. Den pak symbolicky uzavřela jízda Okřídlené tramvaje.

Jedete v tom s námi! Děkujeme všem našim dárcům i dobrovolníkům a těšíme se na další dva dny s Tyrkysovou sbírkou.

  • foto - jaký byl první den
  • foto - jaký byl první den
  • foto - jaký byl první den
  • foto - jaký byl první den
  • foto - jaký byl první den
  • foto - jaký byl první den

Jízdní řád „Okřídlené“ tramvaje pro Tyrkysovou sbírku

23. listopadu 2018

V pondělí 26. listopadu 2018 vyjede do ulic Ostravy tramvaj na podporu Tyrkysové sbírky. Vůz vyjíždí na svou trasu z porubské vozovny tramvají a můžete se s ním svézt ráno v době od 6. do 9. hodiny a odpoledne od 14 hod. do 16:30 hod.

Posádku tramvaje budou tvořit naši dobrovolníci s kasičkami. Cestující zde pak mohou svým darem podpořit ostravské neziskové organizace. Těšit se můžete mimo jiné i na vánoční stromeček a dobrou náladu symbolizující začínající advent.

Jízdní řád

Ranní část  Odpolední část 
image

Dobroty pro Tyrkysovou sbírku!

26. listopadu 2018

Dobrovolníci z řad zaměstnanců Dopravního podniku Ostrava uspořádali firemní akci na podporu Tyrkysové sbírky. Event s názvem „Dobroty pro Tyrkysovou sbírku“ se konal v pátek 23. listopadu a dobrovolníci na něm prodávali kolegům své doma připravené dobroty. Veškerý výtěžek z akce putoval přímo do kasiček na podporu Tyrkysové sbírky. O laskominy byl zájem a většina „vypečených“ dobrot se vyprodala bezmála za dvě hodiny.

Každý kdo svým nákupem přispěl, si pak mohl ozdobit svým jménem „Stromeček dárců“.

  • foto - dobroty pro Tyrkysovou sbírku
  • foto - dobroty pro Tyrkysovou sbírku
  • foto - dobroty pro Tyrkysovou sbírku
  • foto - dobroty pro Tyrkysovou sbírku

Děkujeme studentům a učitelům Soukromého gymnázia a Střední odborné školy IUVENTAS!

23. listopadu 2018

Od pondělí 26. listopadu 2018 můžete v ulicích a vozidlech MHD potkat naše mobilní týmy Tyrkysové sbírky. Jako dobrovolníci se nám v hojném počtu přihlásili také studenti Soukromého gymnázia a střední odborné školy IUVENTAS.

Děkujeme za Vaší ochotu pomáhat.

 

Na fotografii Ing. Lenka Zdražilová, ředitelka Soukromého gymnázia a Střední odborné školy IUVENTAS, spolu s paní učitelkou Ing. Kateřinou Sittovou, která bude pomáhat při organizaci dobrovolníků z řad studentů, kteří se zapojí do Tyrkysové sbírky pořádané ve spolupráci s Nadačním fondem KŘÍDLENÍ.

image

Tyrkysová sbírka začala!

19. listopadu 2018

V pondělí 19. listopadu 2018 byla zahájena Tyrkysová sbírka Dopravního podniku Ostrava organizovaná společně s Nadačním fondem KŘÍDLENÍ. Zájemci mohou darovat finanční příspěvek ostravským neziskovým organizacím hned několika způsoby – osobně do kasičky v Zákaznickém centru Dopravního podniku Ostrava, prostřednictvím QR platby přes Vaši aplikaci mobilního bankovnictví nebo mobilním týmům dobrovolníků ve dnech 26. – 28. listopadu 2018 ve vozidlech a na zastávkách ostravské MHD. (tb)

Na snímku generální ředitel Dopravního podniku Ostrava, Daniel Morys, který se stal úplně prvním dárcem Tyrkysové sbírky.

image

Kdo vyrábí stužky pro naše dárce

14. listopadu 2018

Neziskové organizace, které jsou Tyrkysovou sbírkou podporovány, nezahálí a pilně připravují tyrkysové stužky, které budou sloužit jako poděkování dárcům za jejich příspěvek. Ručně vyrobenou stužkou si můžete v době sbírky ozdobit oděv nebo ji využít jako dekoraci symbolizující předvánoční čas. Za každou vyrobenou stužkou se skrývá příběh člověka, který ji pro vás vyrobil. (tb)

Stužky na obrázku vyrábí klientka Obecně prospěšné společnosti Dlaň životu. Tato společnost je jedním z podporových projektů, více informací naleznete na webových stránkách www.dlanzivotu.cz.

image

Pro koho vybíráme

Centrum pro dítě s diabetem, z.s.

Projekt: Nauč se žít s cukrovkou.

Podrobněji →
ABC

Projekt: I autista může být turista.

Podrobněji →
Hospic Ondrášek

Projekt: 4 ženy v chalupě – péče pro Klárku.

Podrobněji →
Středisko rané péče SPRP

Projekt: Chceme se vzdělávat.

Podrobněji →
Sdružení BES

Projekt: Prázdniny pro děti s autismem.

Podrobněji →
Obecně prospěšná společnost Dlaň životu

Projekt: S notebookem se školí lépe.

Podrobněji →
Mental Café

Projekt: Hledá se starý transportér!

Podrobněji →
Image
Křídlení

Projekt: Dáme křídla za Vás.

Podrobněji →

Harmonogram sbírky

19. listopadu 2018 

zahájení sbírky, po dobu více než jednoho týdne budeme společnými silami shánět prostředky, které neziskové organizace tolik potřebují. S našimi týmy se setkáte různých místech Ostravy a samozřejmě ve vozech MHD.

19. – 24. listopadu 2018

naše dobrovolníky potkáte v Zákaznickém centru Dopravního podniku Ostrava.

26. listopadu 2018

do ulic vyjede „Okřídlená“ tyrkysová tramvaj.

26 - 28. listopadu 2018

potkáte dobrovolníky v prostředcích MHD i na několika stanovištích po Ostravě.

29. listopadu 2018

Slavnostní vyhlášení vybrané částky v multifunkční aule Gong, v Dolních Vítkovicích na akci pořádané Nadačním fondem KŘÍDLENÍ s názvem „Advent plný křídlení“.